SELECT visitorCount FROM itworx.visitor_count WHERE vallalatId = '431' Régi szappanok
Itt járunk :: Vitárium - Régi szappanokCHAT
Régi szappanok

2015. március 13.

Kedves Jelenlévő!

Nagyváthy János a Zalavár megyei a "Gazda asszonyoknak" szóló részletes tanító könyvében pontos leírást kaphatunk a barokk kor házi szappan készítési eljárásáról. A türelemmel és áldozatosan leírt rendszer bemutatásban érdemes kiemelni a korabeli ember viszonyát a család, a ház körül történő teendőkkel. A technológia ma is érvényesnek tűnik, ami azonban aktualitást ad ezeknek a régi írásoknak a megfigyelésére az a következő:

1. A kisközösség körül jelenlévő tárgyi, növényi, állati eredetű anyagok sokrétű felhasználása.

2. A folyamatos újrahasznosítás fontossága.

3. A személyes és tapasztalati, vagy megélt aktív munka és az ebből fakadó örömteli teremtés értéke.

4. A háziasszony irányítóként megjelenő jelenléte a családban és odaadás fogalma.

5. A többszintű felhasználás mutatja a táplálást, ételkészítést, tehát éltetést, majd ebből következően a szappanoknál az új alapanyagot, a sertészsír, szalonna, csontok és ínak, tűzből megmaradó hamu új, kémiai rendszerét. Elérkezve a tisztítás és gyógyulás folyamatához. Hiszen az akkori szappant használók mostak kelmét, testet, lábat, hajat és a többi.

6. Milyen üzenet hordozhat mindez ma nekünk? Érthető módon az önálló, saját, személyes alkotó megvalósítást jelenti elsősorban.

7. A házi asszonyok alapanyag kiválasztása, feldolgozása, átadása, ez ami nem avul el. Ez kihathat később a család összetartására, apára, anyára, gyerekre, nagyszülőkre.

8. Mit jelent a kiválasztás? A  zöldségeket, a fűszernövényeket, amelyek más szempontból gyógyító hatásúak is lehetnek. A táplálékok jórészét is érthetjük ezalatt, amelyeket ma kidobunk, mert úgy gondoljuk, hogy nem jó semmire. Az eredeti háziszappan készítésénél a fő szempont éppen az újrahaszanosítás volt!

A család főnöke régen az asszony volt, ő értett a teáihoz, zsírjaihoz. Most sincs ez másként, csak döntés kérdése.

Tehát, ugyanúgy keverünk, hozzáadunk, belecsippentünk, mintha levest, sültet, vagy házi sütit készítenénk.

Ott is a legfontosabb szabály: szeretettel, figyelemmel, alázattal sütni, főzni, tenni.

További érdekességek: Szőke Szappan

Szeretettel:

Ősök Háza Vitárium