Itt járunk :: Hírmondó - 60 éve kántori szolgálatbanCHAT
60 éve kántori szolgálatban
Egyed Péterné monostorapáti kántor ünneplése

60 éve, 1955 március 1-jén, húsz évesen kezdte kántori szolgálatát Monostorapátiban Egyed Péterné. A monostorapáti szentmisében vele ünnepeltünk.

 

Fotó: Takács Péter

1955-ben Fábos Pál volt a monostorapáti plébános, a plébánián 3 apáca is szolgált. Mivel az atyát politikai okok miatt (túlságosan sokat foglalkozott az ifjúsággal) egyik pillanatról a másikra elhelyezték, vele együtt a nővéreknek is menni kellett. Júlia nővér, az akkori kántor egy jó énekes, jólelkű, vallását gyakorló fiatal lányra bízta a kántori teendők ideiglenes ellátását. Sötét Erzsébet -később férjhez menve Egyed Péterné- félelemmel ugyan, de jó szívvel vállalta a feladatot. Júlia nővértől orgonaleckéket vett és oda ült az akkor épülő orgonához.

60 éves, ideiglenesből folyamatossá lett szolgálata alatt gyakorlatilag soha nem hiányzott a szentmisékről, még a kommunista időkben is, polgári, boltvezetői állását veszélyeztetve is helytállt. Mindig hűséges volt egyházához, az itt szolgáló lelkipásztoroknak szintén hűséges munkatársa – a mai napig is. 10 éve nem csak Monostorapáti és Hegyesd, hanem Vigántpetend és Kapolcs szolgálatát is ellátja. A tavalyi évben egészsége megromlott, epeműtéten esett át, de januártól újra az orgonánál ül. A monostorapáti búcsú napján, május 16-án tölti be 80-ik életévét.

Az elmúlt 25 év együtt szolgálata alapján elmondhatom, hogy példaértékű az a helytállás, melyet Egyed Péterné tanúsított és tanúsít ma is.

Illés Sándor plébános

 

A Nemzeti Audiovizuális Archívumból 2009-ből, Gizella-napi ünnepség Veszprémben. M1, Katolikus Krónika. Egy kis riportlészlet Egyed Péternével a 22. perctől:

http://nava.hu/id/824188/